Alegeri europene

Societatea Civila

În 2019 va fi rândul României să asigure președinția rotativă a Consiliului UE timp de 6 luni, după Austria și succedată de Finlanda. Pregătirile pentru preluarea acestui mandat sunt cele mai importante deoarece strategia derulării lui și ceea ce va propune România pentru Agenda europeană a anului 2019 trebuie stabilite acum.

Mandatul va testa capacitatea României de a media între puncte de vedere diverse ale statelor membre, în funcție de Agenda propusă de Comisia Europeană, de subiectele aduse de noi pe Agendă (cu sprijinul altor state membre), dar și de evenimentele neprevăzute din Uniune sau din afara ei.

Uniunea se află într-un moment de cotitură, când practic se finalizează procesul de ”digestie” a extinderii masive a UE, de la 15 la 28 de state membre în doar câțiva ani. Crizele financiară și economică s-au produs când încă nu se scursese un timp suficient pentru asimilarea schimbărilor sociale și politice ale procesului de integrare.

Mandatul României din 2019 va fi un test pentru capacitatea noastră administrativă, pentru resursele financiare și umane de care dispunem, dar mai ales oportunitatea de a ne impune activ în politica internă a UE. Mai mult de o sută de comisii și comitete de la nivel european vor trebui prezidate de funcționari români; comitetele vor pregăti deciziile Consiliului. E nevoie de o viziune națională privind dezvoltarea României în cadrul UE și, în cei 3 ani până la preluarea mandatului, trebuie să răspundem la întrebarea ”ce vrem noi de la UE”, pentru a face astfel încât politicile comunitare să contribuie la realizarea acestei viziuni, cu sau fără asumarea președinției rotative.

În perioada președinției române a Consiliului UE (semestru II al anului 2019) vor avea loc alegeri europarlamentare, va fi numită o nouă Comisie Europeană, vor începe dezbaterile pentru noul exercițiu bugetar și vor avea loc alegeri prezidențiale în țară. Politicile sectoriale ale UE vor fi redefinite și, pentru că suntem tot mai interconectați și suntem un stat de frontieră al Uniunii, pentru noi politica de vecinătate înseamnă și modernizarea sistemului energetic, a infrastructurii, care să aducă stabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *