Alegeri parlamentare

Societatea Civila

Sistemul electoral

Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite față de cele din 2012 si 2008. În 24 februarie 2015, Comisia de Cod Electoral a decis revenirea la votul pe listă și renunțarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative. Această schimbare a fost susținută atat de PSD cât și de partidul principal din opoziție PNL.

Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare pe listă pe 20 iunie 2015. Potrivit acestei norme va fi câte un deputat la 73.000 locuitori și un senator la 168.000 locuitori, astfel ajungând la un număr de 308 deputați și 134 senatori.

Partide

Partidul Social Democrat a anunțat că nu va candida împreună cu Uniunea Națională pentru Progresul României la alegerile locale.

Partidul Național Liberal nu a anunțat împărțirea listelor cu alt partid. Acesta a obținut rezultate favorabile în majoritatea sondajelor și a cerut în mai multe ocazii organizarea alegerilor anticipate.

Partidul Conservator și Partidul Liberal Reformator au fuzionat pe data de 19 iunie 2015 formând Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

Partidele ce și-au anunțat candidatura și liderii acestora1
PSD (Liviu Dragnea) PV (Remus Cernea) PNL (Alina Gorghiu)
UNPR (Gabriel Oprea) PNȚCD (Aurelian Pavelescu) UDMR (Kelemen Hunor)
PSRO (Mircea Geoană) ALDE[7] (Daniel Constantin, Călin Popescu-Tăriceanu)
PRU (Bogdan Diaconu) M10 (Monica Macovei)
PND (Daniel Fenechiu) PMP (Traian Băsescu)
PRM (Emil Străinu)
PER (Dănuț Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *