S-a redeschis CUTIA PANDOREI! Un „GREU”, chemat la audieri de către DNA

dna florica

DNA. Claudiu Florică, omul de afaceri al cărui nume a fost repetat obsesiv de către fostul preşedinte Traian Băsescu în momentul în care discuta despre corupţia din dosarul Microsoft, a fost chemat la DNA.

DNA. Prezent în cursul dimineţii zilei de luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, Claudiu Florică, denunțător în dosarul Microsoft I, a venit însoţit de avocat. El este urmărit penal în dosarul Microsoft II, în care sunt anchetați mai mulți miniștri.

Reamintim că, pe 21 noiembrie 2016, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri Claudiu Florică și de doi foști directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu.

În sarcina celor trei s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Claudiu Florică a acționat în calitate de reprezentant al societății Fujitsu Siemens Computers GmbH, iar Hotăran și Artopolescu — în calitate de reprezentanți ai Microsoft România, susțin procurorii.

„Deși Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuț Claudiu, Hotăran Silviu și Artopolescu Ovidiu Petrișor, pentru a crea această aparență și a ajuta demnitarii/funcționarii implicați în inițierea și susținerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licențiere Microsoft cât și a actelor adiționale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziția licențelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria”, susțin  procurorii DNA.

Conform aceleiași surse, pentru a crea aparența că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, Claudiu Florică a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers — Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 și, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua, de Ovidiu Petrișor Artopolescu în calitate de reprezentanți ai Microsoft România.

„Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, se mai menționează în comunicatul DNA.

În primul dosar Microsoft I, din care a fost disjuns Microsoft II, au fost deja condamnate la închisoare patru persoane:

  •  Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce inițial primise 2 ani cu executare.
  • Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare, după ce în prima instanță a luat 2 ani cu executare.
  • Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, în primă instanță primind 3 ani cu executare.
  • Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare (1 an și 6 luni închisoare cu suspendare — în primă instanță).

Un comentariu la „S-a redeschis CUTIA PANDOREI! Un „GREU”, chemat la audieri de către DNA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *