Dacian Cioloş: Generaţia nouă a început să se trezească, să iasă în stradă şi să ia iniţiativă

„Când îţi asumi tu însuţi schimbarea, atunci ai şi mai multă legitimitate să ceri celorlalţi şi să ceri liderilor să o facă şi să-şi asume ceea ce fiecare dintre noi face” – Dacian Cioloş

Generaţia nouă din ţara noastră a început să se trezească în ultimii ani, să nu mai stea doar în faţa calculatorului, ci să coboare în stradă atunci când este cazul şi să ia atitudine, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloş, la evenimentul „Impactul nostru în educaţie”, organizat de Fundaţia Teach for România.

„Când am ajuns, aşa un pic luat prin surprindere, să îmi asum conducerea acestui Guvern pentru o perioadă scurtă, mi-am dat seama că foarte multe lucruri nu o să se poată face cu o administraţie care are nevoie să fie motivată şi redinamizată. (…) Şi atunci mi-am spus că una din căile prin care putem să demarăm anumite schimbări este să pornim de la experienţe (…) pe care societatea civilă le are.

Şi am observat în aceşti ultimi ani, mai ales în ultimii doi-trei ani, că societatea civilă şi generaţia nouă din România au început să se trezească, să nu mai stea doar, nu la televizor, ci în faţa calculatorului, pe Facebook, să coboare şi în stradă când e cazul şi să ia şi iniţiativa, atunci când simte că poate să schimbe ceva. Şi mi-am spus că această experienţă care s-a capitalizat deja de câţiva ani de zile poate să fie folosită şi poate să contribuie la reformarea statului, la eficientizarea lui.

Şi, de aceea, mi-am dorit, am şi luat în jurul meu consilieri oameni care provin din societatea civilă şi care au înţeles destul de rapid cum putem face puntea de legătură între ceea ce fac organizaţii neguvernamentale şi ceea ce fac diferite instituţii publice şi am dorit să implicăm şi să transferăm pe cât posibil, sigur cu un pic de nebunie şi curaj, această experienţă către instituţii publice”, a precizat Dacian Cioloş.

Premierul este de părere că, pentru a progresa, trebuie în primul rând ca fiecare dintre noi să ne asumăm schimbarea pe care o dorim şi pe care o cerem în general de la ceilalţi.

„În primul rând, cred cu tărie şi nu spun cuvinte mari că democraţia din România poate fi redefinită, reîncărcată, să spun aşa, doar prin implicarea noastră a tuturor acolo unde simţim că suntem utili şi recunoscând modalitatea şi asumându-ne modalitatea în care credem că putem fi cel mai utili societăţii, dincolo de imagine publică, de salarizare ş.a.m.d.

Cred că foarte multe lucruri pe care noi, ca români, vrem să le schimbăm, multe lucruri despre care nu ne place cum merg şi, sigur, de cele mai multe ori acuzăm liderii ţării sau politicienii că nu fac suficient să schimbe lucrurile, cred că modalitatea în care putem să progresăm este în primul rând aceea de a ne asuma noi înşine schimbarea pe care o dorim şi pe care o cerem în general de la ceilalţi. Şi atunci când îşi asumi tu însuţi schimbarea, atunci ai şi mai multă legitimitate să ceri celorlalţi şi să ceri liderilor să o facă şi să-şi asume ceea ce fiecare dintre noi face”, a argumentat Dacian Cioloş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *